Részletes keresés

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

John Lennon gitárjának nem kellett segítség, hogy új világrekordot állítson fel. A híres Help! című Beatles szám felvételekor használt Framus Hootenanny elképesztő áron, 2,86 millió dollárért kelt el a Julien's kétnapos Music Icons aukcióján a New York-i Hard Rock Cafe-ban. Így ez lett a valaha árverésen eladott legdrágább Beatles-gitár. A rekordot korábban Lennon J-160E Gibsonja tartotta, amely 2015-ben 2,41 millió dollárért kelt el. A hangszerért eredetileg 600 000 és 800 000 dollár közötti összeget vártak, de a legmagasabb becsült ár háromszorosát érte el. Egy telefonos licitálónak adták el.

 

 


John Lennon 12 húros Framus Hootenanny gitárját egy brit padláson találták meg, miután több mint 50 éve tűnt el.
Forrás: Julien's Auctions / Los Angeles Times

„Nagyon izgatottak vagyunk és megtiszteltetés számunkra, hogy John Lennon elveszett Hootenanny gitárjának eladásával új világrekordot állítottunk fel” - mondta David Goodman, a Julien's Auctions vezérigazgatója egy nyilatkozatban. „Ez a gitár nemcsak a zenetörténet egy darabja, hanem John Lennon maradandó örökségének szimbóluma is.”

A német Framus cég az 1960-as évek elején készítette a 12 húros akusztikus gitárt, amelyet Lennon 1964 végén vásárolt meg. A Beatles frontembere a Hootenanny-t használta a Help! 1965-ös felvételei során. Olyan legendás Beatles számokat játszott fel vele, mint a Help!, a You've Got to Hide Your Love Away, az It's Only Love, és az I've Just Seen a Face. A Beatle-társ George Harrison is ezt használta a Norwegian Wood ritmusjátékához. Ezen kívül a gitár több jelenetben is látható az 1965-ös Help! című filmben.

 



George Harrison, John Lennon 12 húros Framus Hootenanny akusztikus gitárján játszik.
Forrás: Julien's Auctions / Beatles Photo Library / Los Angeles Times

A Framus a 60-as évek végén került a Peter és Gordon popduóból ismert Gordon Waller kezébe, majd fél évszázadra eltűnt a radarról. A jelenlegi tulajdonosok nemrég találták meg a hangszert brit vidéken lévő házuk padlásán, és felvették a kapcsolatot a Julien's-el.

A Music Icons árverés első napján 6 millió dollárért értékesítettek, ez háromszor annyi, mint amennyire a Julien's számított. Szinte minden tétel elkelt, 98,5 százalékos eladási arányt értek el. A teljes Lennon-gyűjtemény, amely olyan ritkaságokat tartalmazott, mint arany Beatles-lemezek és a „Yellow Submarine” című animációs film, csak önmagában több mint 570 000 dollárt ért el. A többi kiemelkedő darab között volt egy Dolly Parton gitár, amely 10 400 dollárért kelt el, egy Rolling Stones-nyomat, amely 16 250 dollárt ért el, és egy Eric Clapton gitár, amely 101 600 dollárt hozott.

 



A Julien's Auctions' Music Icons aukciója 2024. május 29-én, New Yorkban.
Forrás: Selcuk Acar / Anadolu Via Getty Images / Rolling Stone

Az árverés május 30-án folytatódott a Hard Rock Cafe-ban és online a Julien's Auctions oldalán. A kínálatban szerepeltek Prince-hez, Steve Joneshoz a Sex Pistolsból és a U2-hez köthető darabok is.

Forrás: Art News, Julien's Auctions

Címlapkép: Lennon 1964 végén vásárolta meg a Framus Hootenanny-t.

Címlapkép forrása: Julien's Auctions / Artnews

További cikkek

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.